Orman Kadastrosu Nedir?

Orman Kadastrosu Nedir?

Sivas Lihkab bürosu ile birlikte orman kadastrosu hizmeti sayesinde orman sınırı içindeki fiziki ve hukuki durumları belirlemek mümkün olmaktadır. Orman sınırı ve kenarında yer alan yerlerin tescil işlemleri orman kadastrosu ile belirlenmektedir.

Orman Kadastrosu Nedir?
Orman Kadastrosu Nedir?

Orman Kadastrosu Neden Yapılır?

Orman kadastrosu temel olarak tapu sicili oluşturulması için devlet tarafından arazi, arsa ve mülklerin yasal planlar çerçevesinde belirlenip düzenlenmesidir. Bu uygulamayı yapmaya yetkili yerlerden birisi de Lihkab bürolarıdır. Sivas Lihkab bürosu sayesinde orman kadastrosu uygulaması yapılabilmektedir. Mülkiyet ayrımı olmadan devletin, kamu tüzel kişilerin ya da özel kişilere ait olan ormanlara dönük her türden taşınmaz malın ormanlar ile ortak sınırlarının belirlenmesi orman kadastrosu ile mümkün olmaktadır. Bu uygulama ile orman sınırları belirlenmekte ve özel hazırlanan kadastral harita üzerinde gösterilmektedir. Orman kadastrosu için orman ve orman sınırı dışında yer alacak alanların fiziki ve hukuki durumlarının da belirlenmesi yapılarak tescil gerçekleştirilmektedir.

Orman Kadastrosu Nasıl Yapılır?

Orman kadastrosu belirlenmiş olan yasal çerçeve kapsamında yapılacaktır. Bunun için 6831 sayılı Kanun gözetilmektedir. Kanun kapsamında orman niteliğini yitirmiş olan bağ, tarla, meyvelik, bahçe, zeytinlik, fındıklık ve fıstıklık gibi tarım arazileri ile otlak, yaylak, kışlak gibi hayvancılıkta kullanılacak olan arazilerle şehir, kasaba ve köy yapılarının bulunduğu alanlar orman sınırlarının dışına çıkarılmaktadır.

Söz konusu işleme tabii tutulacak olan alan Sivas Lihkab bürosu tarafından belirlenerek yasa çerçevesinde belgeler hazırlanmaktadır. Bu çalışmalar sonucunda kadastro müdürlüğüne başvuru yapılır. İl ve ilçeler için çalışmalara başlanılmadan önce en az 1 ay, mahalle veya köylerde ise en az 2 hafta öncesinden olacak şekilde komisyon işlemleri halka ilan edilmektedir. İlan kapsamında komisyon tarafından çalışma yapılacak olan alanlarda yer alan gayrimenkul sahiplerinin ya da vekillerinin de sınırlamaların belirlenmesi anında hazır bulunması, aksi halde ise uygulamalarda yokluk durumunun gözetilerek devam etmesi sağlanır. Hazır olan malikler, gayrimenkullerin sınırını göstermekte olan belgeleri ibraz etmeleri ile deftere kayıt işlemlerini tamamlar. Bunun sonucunda ise yapılmış olan çalışma dahilinde orman kadastrosu işlemleri tamamlanarak ilgili kayıtlar altına alınmaktadır.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *