Arsa İfraz Şartları Neler?

Arsa İfraz Şartları Neler?

Arsa ifraz şartları ilgili yönetmelikler kapsamında belirlenmiştir. İmar mevzuatı dahilinde ayırma işlemleri ancak belirli şartlar altında yapılmaktadır. Yapılacak olan ifraz işlemlerinde bu şartlara uygunluk oluşmadığı halde ayırma işlemi gerçekleşmeyecektir. Lihkab Sivas bürosu tarafından sunulan ifraz işlemi öncesinde şartların uygunluğunun kontrolü gereklidir.

Arsa İfraz Şartları Neler?
Arsa İfraz Şartları Neler?

İfraz Şartları Neler?

İmar planı olan alanlarda ayırma işlemlerinin şartları 3194 sayılı İmar Kanunu çerçevesinde belirlenmiş durumdadır. Bu şartlar kapsamda iki ana etmen şartların gerçekleşmesi için önemlidir. Bunlar; imar planına uygunluk ve parselasyon şartıdır.

İmar Planına Uygunluk

3194 sayılı kanun kapsamında “İmar planı tamamlanmış olan yerlere yapılacak olan ifraz işleminin plana uygunluğu aranır” ifadesi geçmektedir. Bu yüzden ifraz işleminde parsel büyüklüğü ve konumları açısından imar planı gözetilir.

Parselasyon Şartı

İlgili kanun çerçevesinde “İmar planlarına göre yol, meydan, yeşil saha, park ve otopark gibi umumi hizmetlere ayrılan yerlere denk gelen taşınmazların, bu kısımların ayrılmasına ve birleştirilmesine izin verilmez” ifadesi geçmektedir. Aynı zamanda koruma amaçlı imar planlarında parselasyon planı olanaklı olmayan durumlar hariç tutulacak şekilde imar adasında parselasyon planı yapılmadan ilgili adadaki parsellerde Lihkab Sivas bürosu tarafından kanun uyarınca ifraz yapılmamaktadır. Konuyla ilgili olarak hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hem de Danıştay kararları bu yöndedir. Bu yüzden ayırma yani ifraz işlemlerinin sadece parselasyon planı yapılan alanlar ve imar planı kapsamında haricinde kalan alanlarda uygulanması zorunlu tutulmuştur. Böylece herhangi bir bölgede parselasyon işlemi yakın zamanda yapılacak olsa bile ifraz talebi geri çevrilecektir.

Alanda arazi veya arsa düzenlemesi işlemlerine başlanılarak belediye tarafından tapu müdürlüğünden tapu kayıtlarına İmar Düzenlemesine alındığına dönük belirtme yapılırsa veya bu yönde talep oluşturulsa söz konusu alanda ifraz işlemi yapılmayacaktır. İlgili kanunun 18’inci maddesi kapsamında düzenlemeye alınmış taşınmaz malların ada veya parsel numaraları ile belediye encümen kararı tapu ve kadastro idaresine gönderilerek kayıtlarda imar düzenlemesine alınmış olduğunun belirtilmesi talep edilir. Tapu sicil müdürlüğü tarafından düzenlemeye dönük alana kısmen veya bütün olarak giren tüm parsellerin sicillerinde bunların düzenlemeye dahil olduğuna yönelik gerekli belirtme sağlandıktan sonra ilgili idare tarafından her türden ifraz işlemi geri çevrilmektedir. Lihkab Sivas bürosu tarafından sunulan ifraz işlemi sürecin sorunsuz ve hızlı şekilde geçmesi için gerekli olan desteği sunmaktadır.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *